Ciasto drożdżowe
500 gram mąki tortowej
3 żółtka + jedno jajko
1,5 szklanki mleka
8 gram suchych drożdży
50 gram cukru
130 gram masła
1 płaska łyżeczka soli
wanilia ( cukier waniliowy lub esensja waniliowa)
2 łyżki wody
Nadzienie
szklanka borówek
2 łyzki cukru
łyżeczka mąki
Jagody pognieść delikatnie łyżeczką dodać cukier i mąkę.
Kruszonka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Połaczyć wszystko razem rozcierając palcami
Lukier
do pół szklanki cukru pudru dodaję po łyżeczce gorącej wody, aż do uzyskania porządanej konsystencji
Drożdze wsypać do miski zalać 2 łyżkami wody. Po 5 min dodać letnie mleko i mąkę, cukier, sól i wanilię i zacząć wyrabiać( używamy miksera ze spiralnymi końcówkami lub hakiem do chleba), dodać jajko i kolejno po jednym żółtku. Masło podgrzać lekko ale tak żeby było miękkie ale nie płynne. Dodawać do ciasta i dalej wyrabiać na wolnych obrotach miksera. Wyrabiać dalej około 5-6 minut, aż ciasto bedzie odstawać od ścianek. Ciasto będzie miękkie ale nie będzie się kleiło jeśli będzie dobrze wyrobione a jagodzianki będą delikatne i puszyste.
Odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu bez przeciagów.
Po godzinie wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką ( żeby wyłożyć ciasto na stolnice pomagam sobie silikonową szpatułką i zgarniam ciasto z boków miski na blat lub stolicę po czym szybko zagniatam boki ciasta do środka, żeby jak najmniej sie przykleiło do blatu i tworzę kulkę)
Kroję ciasto na pół potem na ćwiartki, dalej ćwiartki na 3 części i formuję placuszek i wkładam około łyżeczkę jagód do środka. Formuję owalną bułeczkę i układam na blaszce wyłożonej papierem i posmarowanej masłem.
Ciasto można rozwałkować i wykrawać szklanką kółka, będzie łatwiej.
Dajemy bułeczkom wyrosnąć około pół godziny, smarujemy rozmąconym jakiem, posypujemy kruszonką a potem do nagrzanego piekarnika na 190 st na około 20 min.
Po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem, robimy herbatę ...i wcinamy nawet 5 bo są pyszne!
PS. Jagody pochodzą z polskiego lasu przemycone w walizce ;)
PS2. Kawę z tej filiżanki wypiłam u mojej kochanej Ireny i Ilony po czym filiżanka została zapakowana jako prezent. Również przemycona w walizce ;)
ASZ
41 yr old Help Desk Operator Walther Rixon, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like Downhill and LARPing. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a De Dion, Bouton et Trépardoux Dos-à -Dos Steam Runabout "La Marquise". Wiecej informacji o autorze
OdpowiedzUsuń