Ogromnie
wszystkim dziękujemy za Konkursowe zgłoszenia i zainteresowanie. Jest nam niezwykle
miło. Niestety nie jesteśmy ekspertami w konkursowych dziedzinach i wyłonienie zwycięzcy
okazało się niezwykle trudne, emocjonujące i dość burzliwe. Tym samym uznałyśmy,
że nie jest możliwe przyznanie tylko jednej nagrody i zatem przyznajemy
Dwie Pierwsze Nagrody i jedno Wyróżnienie. Wszystkie trzy przepisy zostaną
opublikowane i zapraszamy do ich wypróbowania.
Nagrody powędrują
(i mamy nadzieje że zdążą na czas przedświąteczny) do Pani Sylwii (Mamy M.
& Babci Zosi) za przepis ‘Goły’ oraz Pani Bernadety za przepis ‘Dżem Dyniowo-Pomarańczowy’. Wyróżniona została Pani Magda za przepis ‘Paluszki’.
Gratulacje!
Jutro maszerujemy na pocztę :) |
Dzisiaj prezentujemy:
Dżem Dyniowo-Pomarańczowy
(Składniki
na 2 nieduże słoiczki)
Składniki:
1 kg dyni,
obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
300 g
cukru
2
pomarańcze
1 cytryna
pół
łyżeczki cynamonu
szczypta
gałki muszkatołowej
Sposób
wykonania:
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnuszka,
zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia
wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić dość drobno,
dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki, (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto
je zmiksować, blenderem).
je zmiksować, blenderem).
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do
100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić. (słoiki można zagotować)
Smacznego!
Inspiracje
do wykonania dżemu zaczerpnęłam ze strony:
brawo! chciałabym taki jeden słoiczek ;)
OdpowiedzUsuń