wtorek, 11 grudnia 2012

Konkurs – rozstrzygnięcie


Ogromnie wszystkim dziękujemy za Konkursowe zgłoszenia i zainteresowanie. Jest nam niezwykle miło. Niestety nie jesteśmy ekspertami w konkursowych dziedzinach i wyłonienie zwycięzcy okazało się niezwykle trudne, emocjonujące i dość burzliwe. Tym samym uznałyśmy, że nie jest możliwe przyznanie tylko jednej nagrody i zatem przyznajemy Dwie Pierwsze Nagrody i jedno Wyróżnienie. Wszystkie trzy przepisy zostaną opublikowane i zapraszamy do ich wypróbowania.

Nagrody powędrują (i mamy nadzieje że zdążą na czas przedświąteczny) do Pani Sylwii (Mamy M. & Babci Zosi) za przepis ‘Goły’ oraz Pani Bernadety za przepis ‘Dżem Dyniowo-Pomarańczowy’. Wyróżniona została Pani Magda za przepis ‘Paluszki’.
Gratulacje!
Jutro maszerujemy na pocztę :)

Dzisiaj prezentujemy:

Dżem Dyniowo-Pomarańczowy 

(Składniki na 2 nieduże słoiczki)

Składniki:

1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
300 g cukru
2 pomarańcze
1 cytryna
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej


Sposób wykonania:

Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnuszka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić dość drobno, dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki, (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto
je zmiksować, blenderem).



Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić. (słoiki można zagotować)
 

Smacznego!

Inspiracje do wykonania dżemu zaczerpnęłam ze strony:




1 komentarz: