Trudność: nie ma łatwiejszego
przepisu
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut.
Bardzo lubię czas przygotowań świątecznych. Od wielu lat podział obowiązków
w moim rodzinnym domu jest sztywno ustalony: moje siostry robią sałatki, Mama
lepi pierogi i zamartwia się sie, ze: “w tym roku, to na pewno sie nie
wyrobimy”, Tata myje naczynia, no a ja piekę. Tradycyjne makowce, orzechowce,
pierniki, są niezbędnym elementem naszego świątecznego stołu, nie ma mowy o
drodze na skróty, czy kupieniu gotowego ciasta.
Ale czasem trzeba na skróty, mamy za dużo pracy, koleżanka wpada z
niezapowiedziana wizyta na herbatę, albo po prostu kusi nas cos słodkiego,
domowej roboty, na szybko, taki domowy fast food.
Poniższy przepis jest odpowiedzią na to, a wymaga dwóch składników:
- Puff pastry
- Składnik drugi według wyboru: może to być ulubiony dżem, Nutella, masa kasztanowa albo krówkowa. Warunek konieczny, jeśli chodzi o składnik drugi, to cos, co można rozsmarować.
Kiedy juz wybraliście składnik nr 2, w moim przypadku jest to świąteczny dżem
z loganberry, krzyżówki jeżyny i maliny, rozsmarowujecie go na płacie puff
pastry, przykrywacie drugim płatem, kroicie na podłużne kawałki, skręcacie na kształt
spiralki i wkładacie do nagrzanego piekarnika (ok. 180°C) na około 15 min?
W miedzy czasie, przygotowujecie dobra książkę, herbatę, a oto efekt końcowy..
ale fajne;)
OdpowiedzUsuń