sobota, 22 grudnia 2012

Rozmarynowa Focaccia


Focaccia to bardzo popularny rodzaj włoskiego pieczywa, który serwowany jest jako przystawka na zaspokojenie pierwszego głodu albo dodatek do innych dań. W każdym regionie Włoch przyrządzana jest w nieco odmienny sposób: sucha, bez dodatków, z przeróżnym nadzieniem albo składnikami ułożonymi na wierzchu. 

W Neapolu, sprzedawana jest też jako fast food. Niemalże w każdym sklepie spożywczym, barze i kawiarni za 1 euro kupić można foccacię na zimno lub na ciepło z czym tylko dusza zapragnie. Moją ulubioną była ta faszerowana pomidorami i mozzarellą. Pychotka!





Podstawą focacci jest ciasto bardzo podobne do pizzy. A dodatki? Tak samo jak w przypadku pizzy, można użyć wszystkiego co mamy w lodówce.

Oto prosty i szybki przepis na focaccie z rozmarynem i solą morską zaczerpnięty z programu kulinarnego Lorraine Pascale.



Składniki:

500 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
7 g suszonych drożdży
80 ml oliwy z oliwek
ok. 200 ml ciepłej wody
1 pęczek świeżego rozmarynu
szczypta grubej soli morskiej






Wymieszać razem mąkę, sól, drożdże i oliwę. Dolewać wodę i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Można też wyrobić robotem, wtedy już po 5 minutach ciasto będzie gotowe. Przykryć szczelnie naoliwioną folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.



Uformować owalny, płaski placek i przenieść na blachę wyłożoną papierem lub posypaną mąką. Umączonym palcem zrobić dziury w odległości ok. 4 cm. Z rozmarynu odciąć czubki i powkładać do każdej dziurki. Posypać solą morską i piec w 200 stopniach przez 25-30 minut.

Gotową focaccię polać oliwą z oliwek i gotowe!

Focacica z rozmarynem

Fasola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz