Focaccia to bardzo popularny rodzaj włoskiego pieczywa, który serwowany jest jako przystawka na zaspokojenie pierwszego głodu albo dodatek do innych dań. W każdym regionie Włoch przyrządzana jest w nieco odmienny sposób: sucha, bez dodatków, z przeróżnym nadzieniem albo składnikami ułożonymi na wierzchu.
W Neapolu, sprzedawana jest też jako fast food. Niemalże w każdym sklepie spożywczym, barze i kawiarni za 1 euro kupić można foccacię na zimno lub na ciepło z czym tylko dusza zapragnie. Moją ulubioną była ta faszerowana pomidorami i mozzarellą. Pychotka!
Podstawą focacci jest ciasto bardzo podobne do pizzy. A dodatki? Tak samo jak w przypadku pizzy, można użyć wszystkiego co mamy w lodówce.
Oto prosty i szybki przepis na focaccie z rozmarynem i solą morską zaczerpnięty z programu kulinarnego Lorraine Pascale.
Składniki:
500 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
7 g suszonych drożdży
80 ml oliwy z oliwek
ok. 200 ml ciepłej wody
1 pęczek świeżego rozmarynu
szczypta grubej soli morskiej
Wymieszać razem mąkę, sól, drożdże i oliwę. Dolewać wodę i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Można też wyrobić robotem, wtedy już po 5 minutach ciasto będzie gotowe. Przykryć szczelnie naoliwioną folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Uformować owalny, płaski placek i przenieść na blachę wyłożoną papierem lub posypaną mąką. Umączonym palcem zrobić dziury w odległości ok. 4 cm. Z rozmarynu odciąć czubki i powkładać do każdej dziurki. Posypać solą morską i piec w 200 stopniach przez 25-30 minut.
Gotową focaccię polać oliwą z oliwek i gotowe!
Focacica z rozmarynem |
Fasola
57 yr old Systems Administrator II Modestia Foote, hailing from Igloolik enjoys watching movies like Defendor and role-playing games. Took a trip to Humayun's Tomb and drives a Sable. kolejny
OdpowiedzUsuń