Dla tych, co maja dość cierpliwości
by odczekać czas stygnięcia. Super prosty. Pyszny. Doskonały po treningu. Na Wycieczce. Na śniadanie.
Lub do kawy. Słodycz mleka przeplata sie z kwasowością żurawiny tworząc doskonałą
kombinacje.
Poniżej podaje proporcje, choć
tak naprawdę swój pierwszy batonik zrobiłam bez odmierzania.
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
250 g płatków owsianych
150 g migdałów
150 g orzechów włoskich
100 g pestek dyni i
słonecznika
garść żurawiny
Migdały i orzechy rozdrobnić
na cząstki. Wszystkie suche składniki zalać rozgrzanym mlekiem i dokładnie wymieszać.
Rozprowadzić na blaszce o
wymiarach ok 20x30cm (wysmarowanej jakimś tłuszczem lub wyłożonej papierem).
Piekarnik powinien mieć tempereaturę 130-150 st. Piec ok 1 godziny. Po wstępnym
ostudzeniu, pokroić w prostokąty. Wystudzone zjadać od razu lub przechowywać w
pudełku.
P.S. Zamiast żurawiny można dodać suszone śliwki,
morele lub cokolwiek mamy i lubimy.
Płatki owsiane dodałam na
‘oko’ wiec na początek można ich dodać mniej, wymieszać i jeżeli całość nie będzie
wystarczająco gęsta dodać resztę.
Pietrasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz