poniedziałek, 21 stycznia 2013

Batonik musli




Dla tych, co maja dość cierpliwości by odczekać czas stygnięcia. Super prosty. Pyszny.  Doskonały po treningu. Na Wycieczce. Na śniadanie. Lub do kawy. Słodycz mleka przeplata sie z kwasowością żurawiny tworząc doskonałą kombinacje.

Poniżej podaje proporcje, choć tak naprawdę swój pierwszy batonik zrobiłam bez odmierzania.



Składniki: 


1 puszka mleka skondensowanego

250 g płatków owsianych

150 g migdałów

150 g orzechów włoskich

100 g pestek dyni i słonecznika

garść żurawiny




Migdały i orzechy rozdrobnić na cząstki. Wszystkie suche składniki zalać rozgrzanym mlekiem i dokładnie wymieszać.

Rozprowadzić na blaszce o wymiarach ok 20x30cm (wysmarowanej jakimś tłuszczem lub wyłożonej papierem). Piekarnik powinien mieć tempereaturę 130-150 st. Piec ok 1 godziny. Po wstępnym ostudzeniu, pokroić w prostokąty. Wystudzone zjadać od razu lub przechowywać w pudełku. 


 

P.S.  Zamiast żurawiny można dodać suszone śliwki, morele lub cokolwiek mamy i lubimy.

Płatki owsiane dodałam na ‘oko’ wiec na początek można ich dodać mniej, wymieszać i jeżeli całość nie będzie wystarczająco gęsta dodać resztę.




Smacznego
Pietrasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz