Składniki na masło |
Gotowe masło |
Zielone śniadanie :) |
Potrzebujemy: gęsta śmietanę, łyżeczkę soli i garść świeżego szpinaku (lub
czubata łyżkę mrożonego).
Świeży szpinak podsmażamy chwile na patelni, aż zmięknie, następnie studzimy i siekamy. Mrożony rozmrażamy i siekamy na drobno. Szpinak trzeba bardzo dobrze odsączyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Wszystkie 3 składniki mieszamy i ubijamy mikserem przez 5 – 10 minut, aż odzieli się maślanka, a masło stwardnieje.
Fasola
tylko nie przesadzajcie z ilością zjadanego szpinaku bo nie jest zbyt zdrowy niestety
OdpowiedzUsuńSzpinak niezdrowy?? Jak to?
OdpowiedzUsuńMa bardzo dużą zawartość kwasu szczawiowego, a do tego azotany. Nie powinno się jeść dużo szpinaku zwłaszcza surowego.
OdpowiedzUsuń