Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii |
Meze (mezedes) są
bardzo ważnym elementem kuchni greckiej. Są to małe dania, podobne do
hiszpańskich tapas. Mogą stanowić samodzielny posiłek (zazwyczaj w formi Piato
di Mezedes, duży talerz pełen wszystkiego po trochu). Mogą też służyć jako
przystawki do dania głównego. Jednak Grecy prede wszystkim jedzą mezedes jako
zakąskę do Ouzo lub Raki.
Wszystkie meze, które miałam okazję spróbować w Grecji były przepyszne dlatego w domu staram się odtworzyć te przecudne smaki. Zaleta meze jest to, że są dosyć proste i szybkie w
przygotowaniu.
Rozpoczynam wiec serie
greckich przystawek i zapraszam do wypróbowania.
Kali Orexi!
Placuszki z Cukinii - Kolokithokeftedes
Składniki:
1/2 kg cukinii
1 średnia cebula
150 g sera feta
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
3 jajka
200 ml oleju lub oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie przecieramy na grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę.
Jajka ubijamy i dodajemy do nich startą cebulę, pokruszoną fetę, dobrze odciśnięta cukinię, bułkę tartą i zioła. Dokładnie wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej do bardzo wysokiej temperatury, żeby placuszki były jak najmniej tłuste. Za pomocą dwóch łyżek, formułujemy małe placuszki i układamy na patelni. Smażymy krótko na każdej stronie, aż do lekkiego zbrązowienia. Na koniec odsączamy papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i gotowe.
Kolokithokeftedes idealnie komponują się z tzatzikami lub innym czosnkowym sosem, np. bakłażanowym Melitzanosalata.
Więcej przepisów na grecki meze tutaj:
Sos Bakłażanowy - Melitzanosalata
Sałatka Grecka - Horiatiki Salata
Tzatziki
Więcej przepisów na grecki meze tutaj:
Sos Bakłażanowy - Melitzanosalata
Sałatka Grecka - Horiatiki Salata
Tzatziki
Fasola
Z fetą muszą być pyszne,jeszcze takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńwyglądają super! :) musimy kiedyś zrobić, szczególnie jako zagryzka do Ouzo dobrze brzmi :)
OdpowiedzUsuń