Melitzanosalata - Bakłazanowy sos |
Melitzanosalata to kolejne popularne greckie meze. Jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, zapiekanych warzyw i dań z grilla, np. Souvlaki. Ze względu na sporą zawartość czosnku, używam go zamiennie z tzatzikami.
Składniki:
3 duże bakłażany
300 g greckiego jogurtu lub majonezu (ja używam obu, pół na pół)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 cytryna
sól
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
W umytych bakłażanach robimy kilka głębokich nacięć i pieczemy je w piekarniku lub na grillu przez około godzinę. Gotowe są wtedy, gdy skórka odpada przy dotknięciu. Dzięki temu, sos będzie miał lekko dymny smak.
Ostudzone bakłażany przekrawamy wzdłuż i łyżeczką wybieramy miąższ, starając się unikać czarnych pestek. Miąższ układamy na sitku, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. To bardzo ważne, ponieważ sól usuwa z bakłażanów gorycz.
Po godzinie, odsączamy nadmiar wody i rozgniatamy bakłażany widelcem (nie blenderem!), tak drobno jak się da. Mieszamy dokładnie z resztą składników i dekorujemy natką pietruszki.
Kali Orexi!
Melitzanosalata i placuszki z cukinii |
Więcej przepisów na greckie meze tutaj:
Fasola
Bardzo fajny sos, wyszedł przepyszny :)
OdpowiedzUsuń44 yr old Paralegal Benetta Hurn, hailing from Courtenay enjoys watching movies like Planet Terror and Flower arranging. Took a trip to Works of Antoni Gaudí and drives a Maserati A6G/2000 Spyder. moja strona
OdpowiedzUsuń