piątek, 18 stycznia 2013

Meze: Sos Bakłażanowy (Melitzanosalata)

Melitzanosalata - Bakłazanowy sos

Melitzanosalata to kolejne popularne greckie meze. Jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, zapiekanych warzyw i dań z grilla, np. Souvlaki. Ze względu na sporą zawartość czosnku, używam go zamiennie z tzatzikami.


Składniki:

3 duże bakłażany
300 g greckiego jogurtu lub majonezu (ja używam obu, pół na pół)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 cytryna
sól
natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

W umytych bakłażanach robimy kilka głębokich nacięć i pieczemy je w piekarniku lub na grillu przez około godzinę. Gotowe są wtedy, gdy skórka odpada przy dotknięciu. Dzięki temu, sos będzie miał lekko dymny smak.

Ostudzone bakłażany przekrawamy wzdłuż i łyżeczką wybieramy miąższ, starając się unikać czarnych pestek. Miąższ układamy na sitku, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. To bardzo ważne, ponieważ sól usuwa z bakłażanów gorycz.

Po godzinie, odsączamy nadmiar wody i rozgniatamy bakłażany widelcem (nie blenderem!), tak drobno jak się da. Mieszamy dokładnie z resztą składników i dekorujemy natką pietruszki.

Kali Orexi!

Melitzanosalata i placuszki z cukinii
Więcej przepisów na greckie meze tutaj:
Fasola

1 komentarz: