wtorek, 22 stycznia 2013

Własnej Roboty Masło ze Szpinakiem

Składniki na masło
Szpinakowe masło jest prostym sposobem na odmienienie zwykłych codziennych potraw. Zielone kanapki ożywią śniadanie, a dodane do ziemniaczanego puree upiększy obiad. Masło w smaku niczym prawie nie rożni się od tradycyjnego, wiec może być używane do wszystkiego. A Ci, którzy nadal maja szpinakową traumę nabyta w PRL-owskich przedszkolach, nie maja się czego bać - szpinak nadaje masłu tylko kolor, a nie smak.


Gotowe masło
Zielone śniadanie :)
Skład i przygotowanie jest niemalże takie samo, jak w przypadku masła z czosnkiem niedźwiedzim.  

Potrzebujemy: gęsta śmietanę, łyżeczkę soli i garść świeżego szpinaku (lub czubata łyżkę mrożonego).

Świeży szpinak podsmażamy chwile na patelni, aż zmięknie, następnie studzimy i siekamy. Mrożony  rozmrażamy i siekamy na drobno. Szpinak trzeba bardzo dobrze odsączyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką.

Wszystkie 3 składniki mieszamy i ubijamy mikserem przez 5 – 10 minut, aż odzieli się maślanka, a masło stwardnieje.

Gotowe masło przechowujemy w lodowce.Termin ważności taki sam jak śmietany.


  Fasola

3 komentarze:

  1. tylko nie przesadzajcie z ilością zjadanego szpinaku bo nie jest zbyt zdrowy niestety

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak niezdrowy?? Jak to?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma bardzo dużą zawartość kwasu szczawiowego, a do tego azotany. Nie powinno się jeść dużo szpinaku zwłaszcza surowego.

    OdpowiedzUsuń