Dyniowe przedsięwzięcie zainspirowało mnie do wyszukania i wypróbowania przepisów, w których będzie można wykorzystać dyniowy środek. Znalazłam takie, które wszyscy znają, uwielbiają i które nie wymagają wielkiego nakładu pracy (chyba, ze do próbowania użyje się stu łyżeczek) a przy tym są pyszne.
Pierogi można
nadziewać prawie wszystkim – serem, mięsem, warzywami, owocami, ale żadne
nadzienie nie dostarczy nam takiego bogactwa witamin i mikroelementów jak
nadzienie z dyni.
Ciasto na pierogi
150 g mąki
pół szklanki
ciepłej wody
jajko
sól
Farsz
200 g miąższu z
dyni bez pestek
3 łyżki serka
mascarpone lub philadelphi
1 łyżka zmielonych
migdalów
1 łyżeczkę cukru waniliowego
Przygotowanie
farszu
Miąższ z dyni podsmażyć/poddusić
na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Po wystudzeniu dodać zmielone migdały*,
odrobinę soli, 1 łyżeczkę cukru waniliowego* oraz mascarpone. Wszystko wymieszać.
Ciasto na pierogi
zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować. Na jednej części w równych odstępach ułożyć farsz i przykryć
drugim płatem. Następnie używając szklanki lub narzędzia do ravioli wycinać okrągłe
pierożki.
Gotować w
osolonej wodzie jak normalne pierożki :) na baaardzo małym ogniu.
*opcjonalnie
Tak byłam ciekawa jak smakują prażone pestki, że przygotowałam jeszcze sałatkę…
Sałatka z rukoli i pestek dyni
Rukola
2 łyżki pestek
dyni
2 łyżki miodu
Parmezan
Pestki dyni
wysypać na suchą patelnię, prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż trochę się naburmuszą, dodać odrobinę oliwy i
sól.
Rukolę opłukać, osuszyć
i ułożyć na talerzu, na którym będzie podawana sałatka, (czyli wprost kolo pierogów).
Parmezan pokroić
na cieniutkie paseczki, posypać rukolę i na koniec dodać pestki.
Całość delikatnie
polać miodem.
Podawać z
dyniowymi pierogami.
Inspiracja
częściowo zaczerpnięta z Kwestii Smaku. Smacznego
Pietrasia
super, ile pierozkow uda sie zrobic z 1 dyni?
OdpowiedzUsuńacha, nie wiem, czy wiecie, ze od 19-31 X trwa w Polsce festiwal Dyni? koniecznie musicie wyslac Wasz wpis:
http://www.beawkuchni.com/2012/10/festiwal-dyni-2012-zaproszenie.html