niedziela, 21 października 2012

Dynia

Jesienią porządkuje się zdjęcia z wakacji, odkurza narty na zimę, zbiera się liście i je dynię! Jesienna popularność dyni bezsprzecznie związana jest ze Świętem Halloween, niezwykle entuzjastycznie obchodzonym także w Wielkiej Brytanii.  Choć i również wiele gatunków dyń gotowych jest do spożycia właśnie na przełomie października i listopada. 




Historia dyni

Prawdopodobnie była już uprawiana 7000 lat p.n.e przez Indian zamieszkujących Peru. Do Europy przypłynęła wraz z Hiszpanami w XVI wieku, gdzie rozprzestrzeniła się niezwykle szybko. Grecy nazwali ją pepon (melon), Francuzi pompon a Anglicy pumpion. Dzisiejszą nazwę prawdopodobne nadali jej europejscy emigranci osiedlający się w Ameryce Północnej.

Dynia na zdrowie

Witaminy w miąższu: A, B1, B2, C, PP 
Składniki mineralne:  fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez i beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. 
Dodatkowo miąższ dyni zawiera: białko, celulozę, pektyny i kwasy organiczne.
Dynia jest niskokaloryczna, gdyż składa się głównie z wody i wpływa na szybszą przemianę materii
Wykorzystywana jest w leczeniu otyłości, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności nerek i chorób wątroby.
Szczegółowe wartości odżywcze na stronie: nutritiondata


Pestki dyni

Pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego cynku. Zawierają w sobie białko, mikroelementy, selen, magnez,  miedź i mangan. W kilogramie pestek dyni jest ok. 130-202 mg cynku. (Cynk wzmacnia włosy, paznokcie, przyspiesza gojenie ran, wspomaga leczenie chorób skóry)
Olej z pestek zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, obniżających poziom złego cholesterolu.

 
Dyniowe rekordy

- rodzina dyniowatych obejmuje ok. 760 gatunków.
- rekord Polski- 403 kg
- rekord Europy – 730kg Belgia
- rekord świata – 782kg (Ohio, USA)
  
Przygotowanie lampionu

Etap 1: Materiały

- dynia
- ołówek, nóż, rysunek

Etap 2: Drążenie

- odcinamy dyniowy kapelusik
- czymbądź lub łyżką  wydrążamy wnętrze


Etap 3: Duch Kacperek

- przykładamy nasz rysunek ducha, kota lub strachu na wróble do dyni i delikatnie wycinamy wzdłuż lini (można też po prostu narysować coś wprost na dyni)
- wnętrze można posmarować oliwą dla dłuższego zachowania świeżości
- do środka dyni wstawiamy małe świeczki 


Etap 4: Pełny brzuch

- cały wydrążony miąższ i pestki zachowujemy na pyszne kuchenne eksperymenty.


  
Dobrej zabawy!                                                                                                                               
 Pietrasia

3 komentarze:

  1. super, ale czekam na rozwiniecie etapu 4

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie na konkurs z dynią w roli głównej. Do wygrania super nagrody. Więcej szczegółów u mnie na blogu. Pozdrawiam Agnieszka
    Potravel

    http://potravel.pl/2013/10/26/konkurs-z-super-nagrodami/

    OdpowiedzUsuń