wtorek, 30 października 2012

Dyniowe gnocchi z grzybami

W przeddzień Halloween kiedy dyni wszędzie pełno oto pomysł na pyszny, szybki, włoski obiad, w którym wykorzystamy z dyni to co pozostaje przy wycinaniu potworków.





Składniki na 6 osób (albo wygłodniałe dwie :) )

Gnocchi
500 g miąższu dyni
200 g gram mąki (najlepiej grysik, ale nie koniecznie)
1 jajko
sól i pieprz

Grzyby
500 g grzybów (wg oryginalnego przepisu porcini, ale mogą być jakiekolwiek, ja użyłam mieszankę suszonych i pieczarek)
oliwa
1 duży pomidor
200 ml gęstej śmietany
sól i pieprz
natka pietruszki




Miąższ dyni gotujemy chwilę w małej ilości wody, aż zmięknie. Odcedzamy, odsączamy i przecieramy przez sito i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Mieszamy z mąką, jajkiem, solą i pieprzem aż powstanie gładka masa.
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżeczką formujemy gnocchi i wkładamy do wrzątku. Najlepiej gotować po ok. 10 wtedy łatwiej nad nimi zapanować. Jak wypłyną na wierzch przekładamy do miski z zimna wodą i odkładamy na durszlak do obeschnięcia.Kiedy wszystkie już są gotowe, zabieramy się za sos.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwię i podsmażamy grzyby. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i śmietanę  doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na małym ogniu na 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Do sosu wrzucamy gnocchi, dokładnie mieszamy i czekamy aż sos się zagotuje.
Wykładamy na talerz, posypujemy natka pietruszki i wcinamy!
Smacznego!

Przepis zaczerpnięty ze strony http://www.mangiarebene.com/



Fasola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz